Morta Žuklytė – respublikinio Trumposios prozos konkurso nugalėtoja

  • Paskelbė : Mindaugas Račaitis
  • Paskelbta: 2024-09-26
  • Kategorija: Konkursai

Rugsėjo 24-ąją gimnazijos antrokė Morta Žuklytė dalyvavo Vilniaus Gaono muziejaus Trumposios prozos konkurso apdovanojimo šventėje. Šį konkursą, kurį finansavo LR Vyriausybė, muziejus paskelbė kovą, minėdamas Lietuvos žydų gelbėtojų dieną (kovo 15-ąją) ir Pasaulio tautų teisuolės Onos Šimaitės 130-ąsias metines. Konkurse dalyvavo 9–12 klasių moksleiviai, savo kūriniuose jie įamžino Lietuvos žydų gelbėtojų drąsą ir žmogiškumą.

Vertinimo komisiją sudarė rašytojai ir literatūrologai: Sigitas Parulskis (knygos Holokausto tema „Tamsa ir partneriai“ autorius), humanitarinių mokslų daktarė Žydronė Kolevinskienė, rašytojos Ilona Ežerinytė ir Aneta Anra. Komisija vertino kūrinių originalumą, meninę vertę ir kaip juose atskleidžiama istorinė tema. Šventėje kūrinių ištraukas skaitė aktorė Kristina Švenčionytė.

Gimnazistės Mortos Žuklytės kūrinys „Ida“ buvo pripažintas geriausiu ir ji laimėjo I vietą. Morta savo kūrinyje pasakoja apie mergaičių – lietuvaitės ir žydaitės Idos – draugystę. ,,Idoje“ ne vien lietuvaitės šeima globoja ir saugo Idą, bet ir Ida saugo juos.

LRT laida „Menora“ paruošė reportažą, o konkurso laureačių kūriniai bus publikuojami Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus svetainėje. 

 

Morta Žuklytė

Nuotraukos Pauliaus Račiūno

Mortos ,,Ida“

https://acrobat.adobe.com/id/urn:aaid:sc:EU:bad3d0fe-5c52-4cbf-81ab-dfa5f49abcbe

 

 Jaunųjų rašytojų kūrinių ištraukas skaitė aktorė Leidykla „Odilė“ padovanojo laureatėms konkurso iniciatorės rašytojos Anetos Anros dokumentinę apysaką „Jehudit. Pasaulis galėtų būti toks gražus“. O laida „

***

 Konkursas, skirtas 9–12 klasių moksleiviams, kvietė pažinti Holokausto Lietuvoje istoriją ir įamžinti Lietuvos žydų gelbėtojų drąsą ir žmogiškumą kūryboje. Jaunųjų rašytojų prašyta pateikti kūrinius, kurie atskleistų Holokausto temą. 

 Vertinimo komisiją sudarė žymūs Lietuvos rašytojai ir literatūrologai: Sigitas Parulskis (knygos Holokausto tema „Tamsa ir partneriai“ autorius), humanitarinių mokslų daktarė Žydronė Kolevinskienė, Ilona Ežerinytė (Metų knygos konkurso laureatė, knygų „Skiriama Rivai“ autorė) ir Aneta Anra („Jehudit. Pasaulis galėtų būti toks gražus“ autorė). Komisija vertino kūrinių originalumą, meninę vertę ir tai, kaip juose atskleidžiama istorinė tema.

 Kai buvo sukurti eskizai, konkurso dalyviai pakviesti į kūrybines dirbtuves su rašytoja Ilona Ežerinyte toliau tobulinti savo kūrinius ir gilintis į kūrybinio rašymo subtilybes.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas