Morta Žuklytė pakviesta dalyvauti Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus kūrybinėse dirbtuvėse

  • Paskelbė : Mindaugas Račaitis
  • Paskelbta: 2024-06-17
  • Kategorija: Konkursai

Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus, minėdamas Lietuvos žydų gelbėtojų dieną ir Pasaulio tautų teisuolės Onos Šimaitės 130 metų sukaktį, vasarį paskelbė skelbė trumposios prozos konkursą 9–12 klasių moksleiviams konkursą Kovo 15 dienai – Lietuvos žydų gelbėtojų dienai – atminti. Konkurso tikslas – paskatinti moksleivius pažinti Holokausto Lietuvoje istoriją ir sukurti prozos kūrinius, kurie atskleistų šią temą iš Lietuvos žydų gelbėtojų perspektyvos.

Pirmokės gimnazistės Mortos rašinys pasakoja apie mažą žydaitę Ydą ir ją slepiančią lietuvaitės šeimą. Didelę įtaką rašinio pradžiai turėjo Mortos močiutės pasakojimas ir jos ilgametė draugystė su taipogi vaikystėje atrasta drauge žydaite. Taip atsiado autentiškas pasakojimas apie Antrojo pasaulinio karo metais mažos lietuvaitės draugystę su žydaite, kurią į namus parsivedė mama. Apie genocido laikotarpį Lietuvoje Mortai papasakojo mokytoja Vida Degutytė, literatūrinio kūrinio idėjas ir detales padėjo plėtoti lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Levutė Karčiauskienė. Komisija juos skaitė ir vertino iki birželio 10 dienos.
 

Mortos rašinys pateko į kitą etapą – birželio 19-tą Morta dalyvaus Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejuje kūrybinėse dirbtuvėse su rašytoja Ilona Ežerinyte.
Komisija lauks galutinių rašinių variantų iki rugpjūčio 10 dienos. Rašiniai bus redaguojami iki rugsėjo. Geriausių kūrinių autoriai Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejuje bus apdovanoti rugsėjį, jų kūrinius aktoriai arba patys autoriai (kaip pageidaus) skaitys viešai.

 

Morta Žuklytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos