Gimnazijos antrokai – akcijos „Šok į tėvų klumpes 2024“ dalyviai

  • Paskelbė : Mindaugas Račaitis
  • Paskelbta: 2024-06-17
  • Kategorija: Ugdymas karjerai

Birželio 10-ąją Prienų „Žiburio“ gimnazijos antrokai dalyvavo nacionalinėje profesinio veiklinimo iniciatyvoje „Šok į tėvų klumpes 2024“, kurią jau dešimt metų inicijuoja Lietuvos neformaliojo švietimo agentūra. Aštuonios organizacijos sudarė gimnazistams sąlygas susipažinti su darbo aplinka, pasidalijo darbo patirtimi, atsakė į klausimus apie profesijas. Šiemet prie iniciatyvos labai prisidėjo gimnazijos tėvų taryba: tarėsi su įmonėmis, organizacijomis dėl mokinių priėmimo į darbo aplinkas.

Grupė mokinių apsilankė UAB „Rūdupis“ – atestuotoje statybos ir langų gamybos įmonėje: susipažino su darbuotojų motyvavimo sistema ir karjeros galimybėmis. Visi darbai, kaip minėjo ilgametis įmonės darbuotojas Sigitas Bučius, reikalauja atidumo, kruopštumo ir reikiamos kvalifikacijos. Kai kurie gimnazistai, išsiaiškinę, kokie įgūdžiai ir kompetencijos reikalingos, įsivaizdavo save tokioje darbo vietoje.

Penkios gimnazijos antrokės lankėsi Prienų ir Birštono krašto laikraščio „Gyvenimas“ redakcijoje. Ramutė Šimukauskaitė – UAB „Gyvenimas“ redaktorė – patikino, kad žurnalistas ne tik turi gebėti rašyti, būti smalsus, empatiškas, bet ir mylėti žmones. Gimnazistėms ypač įsiminė šios profesijos darbo privalumai: galimybė dalyvauti visuomenės gyvenime, pažinti žmones ir jiems padėti. Vizito metu mokines nustebino informacija, kad žmonės į redakciją dažnai kreipiasi įvairios pagalbos.

Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas pakvietė grupę gimnazistų susipažinti su savivaldybėje dirbančiųjų funkcijomis. Meras patikino, kad savivaldybėje dirba veiklūs, nebijantys iššūkių, motyvuoti darbuotojai, papasakojo apie jaunimo įsidarbinimo galimybes. Administracinis darbas viešajame sektoriuje ir valstybės tarnyboje suteikia daug karjeros galimybių tobulėti.

Virginija Pėčelienė, grožio kabineto „Medesthetic“ vadovė, papasakojo apie grožio terapeuto darbą. Virginija dalijosi savo darbo patirtimi pabrėždama, kad šios profesijos atstovai turi nuolat domėtis grožio tendencijomis ir naujovėmis, kelti kvalifikaciją ir atnaujinti žinias. Mokinius sužavėjo įmonės vadovės mokėjimas bendrauti, gebėjimas vertinti situacijas ir savo darbo išmanymas.

Per dešimt gimnazijos antrokų lankėsi Prienų rajono policijos komisariate ir susipažino su policininko profesija. Ina Raškevičienė, vyresnioji tyrėja–bendruomenės pareigūnė, patikino mokinius, jog pareigūno darbą dirba fiziškai pajėgūs, drąsūs, motyvuoti, pasitikintys savimi ir nepriekaištingos reputacijos žmonės. Šiame darbe daug rizikos, dažnai susiduriama su įvairiais iššūkiais. Pareigūnė pasidalijo savo darbo patirtimi, atsakė į  klausimus ir papasakojo apie profesijos galimybes.

Dvylika gimnazistų, kuriuos domina medicina, lankėsi Prienų rajono pirminės sveikatos priežiūros centre. Jūratė Milaknienė, Prienų ligoninės direktorė, gimnazistus supažindino su labai reikalinga ir sunkia mediko profesija. Jie kabėjosi apie gydymo, reabilitacijos ir slaugos skyrius, apie profesijos darbo privalumus bei trūkumus. Mokiniai džiaugėsi galimybe susipažinti su gydytojo darbo aplinka, nes kai kurie ketina studijuoti mediciną.

Prienų globos namuose lankėsi aštuoni antrokai. Gimnazistai sužinojo, kaip Globos namuose vykdoma kvalifikuota ir kokybiška socialinė globa, reabilitacija ir integracija į visuomenę. Ingos Barkauskienės, Prienų globos namų direktorės, nuomone, tokį darbą pasirenka empatiški, jautrūs žmonės, kurie moka išklausyti, geba priimti pagalbą, pasitiki savimi sunkiose situacijose. Socialinės kompetencijos reikalaujančiame darbe motyvuoja viltingi gyventojų žvilgsniai ir dažnai ištariama padėka.

Septyniolika II–III klasių gimnazistų Kauno technologijos universitete lankėsi trijuose KTU fakultetuose: Mechanikos inžinerijos ir dizaino, Statybos ir architektūros bei Elektros ir elektronikos. Pagal Aurelijos Naseckaitės, Studijų informacijos sklaidos vadovės, gerai parengtą planą gimnazistai išklausė mechanikos inžinieriaus, architekto, statybininko inžinieriaus, mechatroniko, dizaino ar intelektinės robotikos sistemų studijų programų pristatymus. Ypač mokinius domino mechatronika – naujas mokslas, sujungiantis mechaniką, elektroniką, kompiuterių mokslą ir programavimą. Universiteto dėstytojų nuomone, šios srities specialistai yra universalūs, jų labai reikia įgyvendinant ketvirtąją pramonės revoliuciją. Gimnazistai įsitikino, kad mechatronika atveria karjeros galimybes ypač aukštųjų technologijų sektoriuose: aerokosmoso, biomedicinos, transporto bei gamybos automatizavimo įrangos projektavimo.

Gimnazistams Nacionalinė profesinio veiklinimo iniciatyva „Šok į tėvų klumpes 2024“ suteikė daug informacijos apie profesijas, inicijavo ketinimų aiškumą ir paskatino domėtis karjeros pasirinkimo galimybėmis.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos