Birželio 9 d. - „Šok į tėvų klumpes 2023“

  • Paskelbė : Mindaugas Račaitis
  • Paskelbta: 2023-06-15
  • Kategorija: Renginiai

Birželio 9 d. Prienų „Žiburio“ gimnazijoje vyko Netradicinio ugdymo diena II gimnazijos klasių mokiniams „Šok į tėvų klumpes 2023“.

Antrokų šešios grupės vyko į įvairias Prienų mieste esančias įmones ir organizacijas. Grupė mokinių, apsilankiusių autoservise „A. Karalius ir Ko“, išgirdo įmonės susikūrimo istoriją, susipažino su darbuotojų motyvavimo sistema. Mokiniams labiausiai įstrigo įmonės šūkis: „Jūs vairuojate - mes rūpinamės“ ir mintis, kad darbuotojams patinka šis mažai pasikartojantis darbas. Kai kurie mokiniai, išsiaiškinę, kokie įgūdžiai ir kompetencijos reikalingos dirbant tokį darbą, įsivaizdavo save tokioje darbo vietoje.

Keturi II gimnazijos klasių mokiniai išminties sėmėsi Prienų Justino Marcinkevičiaus bibliotekoje, kurioje siekiama suburti kuo daugiau skaitytojų ir teikti krašto bendruomenei modernias informacines, švietimo ir kultūros sklaidos paslaugas. Mokiniai sužinojo, kad šiame darbe motyvuoja teigiamas bendravimas su skaitytojais, gebėjimas padėti kitiems rasti reikiamą literatūrą, galimybė nuolat mokytis ir tobulėti savo srityje, šilta darbo aplinka. Vizito metu mokiniams labai patiko virtualios realybės akiniai ir galimybė pasimatuoti tokios profesijos žmonių „klumpes“.

Antrų klasių merginų grupė savo jėgas išbandė pedagoginio darbo aplinkoje. Mokinėms teko lopšelyje – darželyje „Saulutė“ bendrauti ir žaisti su ikimokyklinukais. Merginoms labiausiai įsiminė ryto ratas, kurio metu galėjo susipažinti ir pabendrauti su vaikais. Mokines šis darbas sužavėjo, nes stipriai išreikštas komandinis darbas, kūrybiškumo laisvė, vaikų geros ir smalsios akys. Kai kurioms, susipažinus su veikla, darbo aplinka, jau kilo idėjų mąstyti apie pedagogo profesiją.

Prienų rajono savivaldybėje II klasių mokiniai sužinojo pastato, vadinamo vykdomuoju komitetu, statybų metus ir kuo Prienams svarbus žymus žmogus A. J. Greimas. Administracinis darbas, anot organizacijos atstovo, suteikia daug karjeros galimybių tobulėti. Mokiniai suprato, kad šį darbą renkasi kruopštūs, aktyvūs ir turintys savo nuomonę žmonės. Visada šioje veikloje motyvuojama skatinimo priemonėmis, padėkomis, vardinėmis dovanomis, galimybe kelti kvalifikaciją.

Sportu besidomintys penki vaikinai apsilankė Prienų rajono savivaldybės kūno kultūros ir sporto centre. Universalus daugiafunkcis sporto kompleksas atidarytas 2011 m. Jame vyksta įvairios treniruotės, varžybos, rajoniniai, respublikiniai ir tarptautiniai sporto bei įvairūs pramoginiai renginiai. Mokiniai sužinojo apie centre vystomas įvairias sporto šakas: lengvąją atletiką, boksą, futbolą, krepšinį, orientavimosi sportą, stalo tenisą, dziudo, tenisą, akademinį irklavimą, aerobinę gimnastiką, badmintoną, imtynes. Vaikinai įsitikino, kad su sportu susijusi profesija ne tik padeda realizuoti save, bet ir sudaro galimybes rūpintis savo fizine sveikata.

Penkioms II klasių mokinėms buvo galimybė susipažinti su individualia įmone - Grožio salonu, kurios vadovė yra buvusi mūsų mokyklos mokytoja. Merginos, išgirdusios individualios veiklos privalumus, pakeitė nuomonę apie kosmetologės profesiją. Grožio terapeutės darbas reikalauja nuolatinio domėjimosi grožio tendencijomis ir naujovėmis, žinių atnaujinimo ir kvalifikacijos kėlimo. Mokines sudomino įmonės vadovės mokėjimas bendrauti, pasitikėjimas savimi ir savo darbo išmanymas.

Kai kuriems antrų gimnazijos klasių mokiniams buvo galimybė susipažinti su kinologo profesija.

Kinologai Kotryna Misiūnaitė ir Donatas Kirelis patikino, kad darbas komandoje, kurioje vienas iš pareigūnų yra šuo, labai atsakingas, reikalaujantis nuoširdumo ir reiklumo. Komandinio darbo sėkmę lemia nepriekaištingas bendravimas, taisyklių laikymasis ir sąžiningumas. Kinologės žodžius pateisino šuo Lujis, nes uoliai vykdė visas komandas, greitai surado slepiamus narkotikus ir žvitriai reagavo į kiekvieną judesį ar komandą. Pareigūnai, atvykę iš Pravieniškių pataisos namų, mokiniams papasakojo apie specialiųjų tarnybų darbą, demonstravo visą pilną aprangą, elektrošoką sukeliantį įrenginį, antrankius, apsauginius skydus. Mokiniai pasimatavo visą pareigūno kipiruotę, įvertino šios profesijos žmonių darbo svarbą ir specifiškumą.

Dešimt II gimnazijos klasės mokinių, kuriuos domina biologija, chemija ar fizika, susitiko su Kristijonu Raibužiu, buvusiu mūsų mokyklos mokiniu. Mokinius sudomino Kristijono originalumas, įdomios istorijos ir šiuolaikiškumas. Jo nuomone, nuolatinis domėjimasis pasirinkta kryptimi, mokymosi įgūdžių lavinimas ir padėjo pasirinkti Vusterio universitetą. Būtent Kristijonas studijuoja biochemiją lietuvių pamėgtame University of Worcester (lt. Vusterio universitetas). Jis Jungtinės Karalystės aukštųjų mokyklų ir universitetų reitinguose užima pirmą vietą, o pagal studijų kokybę pasauliniame universitetų reitinge yra net 26 pozicijoje. Mokinius sužavėjo  Kristijono mokymosi universitete patirtis, gyvenimo sąlygos ir didelis optimizmas tapti savo srities mokslininku. Planuojant tolesnes studijas, pabrėžė pašnekovas, reikia turėti ryžto, smalsumo, nebijoti rizikuoti ir pasitikėti savimi.

Prienų ‚Žiburio‘ gimnazijos II gimnazijos klasių mokinių dalyvavimas Visuotinėje atvirų durų dienoje tėvų darbovietėse „Šok į tėvų klumpes 2023“, kurią inicijavo Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras, atvėrė darbo aplinką, inicijavo ketinimų aiškumą ir sukėlė ryžtingą profesijos pasirinkimo smalsumą.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos