Lietuvos jaunųjų kalbininkų konkurso baigiamoji šventė Prienų „Žiburio“ gimnazijoje

  • Paskelbė : Mindaugas Račaitis
  • Paskelbta: 2024-03-28
  • Kategorija: Renginiai

Prienų „Žiburio“ gimnazija tęsia lituanistines tradicijas: kovo 22 dieną jau 25 kartą mūsų gimnazijoje rinkosi jaunieji kalbininkai iš visos Lietuvos į Lietuvos Respublikos jaunųjų kalbininkų konkurso baigiamąją šventę. Šiemet konkursui buvo pateikta 23 esė ir 5 tiriamieji kalbos darbai, išsiplėtė ir konkurso geografija dalyvavo moksleiviai iš įvairių Lietuvos regionų – Palangos, Klaipėdos, Marijampolės, Kauno, Alytaus, Kuršėnų ir, aišku, Prienų.

Šventė prasidėjo J. Kazlausko vardo kabinete pamoka apie buvusį žiburietį profesorių J. Kazlauską, kalbininką, baltistą, ją vedė lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė Ž. Jurkšienė. Po pamokos šventės dalyviai ir svečiai klausė Lietuvių kalbos instituto mokslininkės dr. Agnės Aleksaitės smagios paskaitos „Kas kuria naujažodžius: visuomenė ar kalbininkai?“, galutinai paneigusios mitą, kad žodžius kuria tik kalbininkai, sužinojome, kad naujus žodžius galime kurti patys, visi naujažodžiai registruojami, o paskaitos dalyviai, teisingai atsakę į klausimus apie Metų žodžius ir frazes, gavo ir dovanų.

Konkurso, skirto kalbininkams Jonui Kazlauskui ir Antanui Lyberiui atminti, komisija, (komisijos pirmininkė – Živilė Jurkšienė, Prienų „Žiburio“ gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė, nariai: dr. Aurelija Tamulionienė, Lietuvių kalbos instituto direktoriaus pavaduotoja mokslo reikalams, Ramutė Šimukauskaitė, laikraščio „Gyvenimas“ redaktorė, Levutė Karčiauskienė ir Nijolė Šervenikaitė, Prienų „Žiburio“ gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos ekspertės) aptardama mokinių darbus negailėjo patarimų ir pasidžiaugė mokinių meile gimtajai kalbai, lietuviškam žodžiui, o komisijos narė Ramutė Šimukauskaitė pasidalijo prisiminimais apie Joną Kazlauską.

Šventės pabaigoje konkurso dalyviams ir jų mokytojams buvo įteiktos padėkos, dosnios rėmėjų Prienų rajono savivaldybės, Švietimo pagalbos tarnybos, Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos, laikraščio „Gyvenimas“, Lietuvių kalbos instituto, Prienų „Žiburio“ gimnazijos – dovanos. Šiemet konkurso dalyvius ir jų mokytojus sveikino gausus svečių būrys – Jūratė Zailskienė, Prienų rajono savivaldybės vicemerė, Rimvydas Zailskas, Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas, Daiva Čepeliauskienė, Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos direktorė, Oksana Radzvilavičienė, Švietimo pagalbos tarnybos vyresnioji specialistė, Lietuvių kalbos instituto atstovės – Inga Baublienė, bendrųjų reikalų ir sklaidos vadovė, dr. Agnė Aleksaitė, bendrinės kalbos tyrimų centro mokslo darbuotoja, dr. Aurelija Tamulionienė, direktoriaus pavaduotoja mokslo reikalams, mokslo darbuotoja, Karina Kropaitė, viešųjų ryšių koordinatorė.

Sveikiname konkurso nugalėtojus:

 

Kalbos tiriamieji darbai

I laipsnio diplomas

Justas Kariniauskas, Prienų „Žiburio“ gimnazija,  mokytoja ekspertė L. Karčiauskienė.

 II laipsnio diplomas

Ugnė Jakubauskaitė, Izabelė Lipinskaitė, Kauno „Saulės“ gimnazija, mokytoja ekspertė A. Marčiulionienė.

III laipsnio diplomas

Ugnė Tamošaitytė, Neringa Samuolytė, Kauno „Saulės“ gimnazija, mokytoja ekspertė A. Marčiulionienė.

 

Esė

I Iaipsnio diplomas

 Austė Kukankaitė, Prienų „Žiburio“ gimnazija, mokytoja ekspertė L. Karčiauskienė.

II laipsnio diplomas

Viktorija Krušinskaitė, Prienų „Žiburio“ gimnazija,  mokytoja metodininkė Ž. Jurkšienė.

Smiltė Šiurkutė,  Palangos senoji gimnazija, mokytoja metodininkė A. Šeštokienė.

III laipsnio diplomas

Vilius Černevičius,  Prienų „Žiburio“ gimnazija,  mokytoja ekspertė L. Malinauskienė.

Emilija Dubro, Kuršėnų Lauryno Ivinskio gimnazija, mokytoja metodininkė V. Šventickienė.

 

Dėkojame konkurso dalyviams ir jų mokytojams už pagarbą gimtajai kalbai, svečiams už dėmesį jaunam kuriančiam žmogui, gimnazijos administracijai už žinojimą, kad gimtoji kalba yra tautos pamatas, šventės organizatorėms, Prienų „Žiburio“ lituanistėms, už gražios tradicijos puoselėjimą.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos