Lietuvių kalbos savaitę – rajono devintokams atvira pamoka „Prienų rajono kalbinis kraštovaizdis“

  • Paskelbė : Mindaugas Račaitis
  • Paskelbta: 2024-02-12
  • Kategorija: Renginiai

Prienų Krašto muziejuje vasario 9 dieną vyko atvira pamoka „Prienų rajono kalbinis kraštovaizdis“, kurią vedė Žiburio“ gimnazijos ir „Revuonos“ pagrindinės mokyklos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja ekspertė Levutė Karčiauskienė ir „Žiburio“ gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė Živilė Jurkšienė. Pamokoje dalyvavo Prienų „Žiburio“ gimnazistai, „Revuonos“, Balbieriškio, Pakuonio pagrindinių mokyklų devintokai ir dešimtokai.

Pamokos tikslas – aptariant rajono vietovardžius pagal sandarą ir susipažįstant su rajono kalbininkais ugdyti pilietinę, kūrybinę ir komunikavimo kompetencijas. Todėl iš karto devintokai ir dešimtokai labai geranoriškai nusiteikę pasiruošė grupiniam darbui.

Mokytojos Živilės Jurkšienės mokomi gimnazistai Dovydas ir Smiltė pristatė kalbininką J. Kazlauską, buvusį gimnazijos mokinį, kurio vardu gimnazijoje pavadintas ir kabinetas, pateikė grupėms spręsti savo sudarytą kryžiažodį. Mokytoja papasakojo apie buvusį gimnazijos mokytoją – sinonimų žodyno autorių A. Lyberį, pakvietė dalyvauti gimnazijos organizuojamame Jaunųjų kalbininkų konkurse.

Mokytoja Levutė Karčiauskienė pristatė Prienų rajono vietovardžių grupių pagal reikšmę įdomesnius pavyzdžius. Jos mokomi gimnazistai Matas ir Rugilė priminė daiktavardžių darybos būdus ir paruošė „Kahoot!“ – mokinių grupės praktiškai pasitikrino, ką žino apie žodžių darybos būdus ir kaip atpažįsta vietovardžių darybą.

Revuonos“ pagrindinės mokyklos devintokės Rugilė ir Goda panagrinėjo Šilavoto seniūnijos vietovardžių darybą pateikdamos 2021 metų gyventojų surašymų duomenis ir atkreipė dėmesį į nebegyvenamus seniūnijos kaimus.

Mokytoja Živilė Jurkšienė baigdama pamoką pasitikslino, kaip mokiniams sekėsi ugdyti numatytas kompetencijas, ar buvo įdomu ir naudinga.

Susumavus abiejų užduočių rezultatus, paaiškėjo grupė nugalėtoja – kelių mokyklų grupė KUJAKŠT, kuriai krašto muziejaus dovanas įteikė direktoriaus pavaduotoja Ernesta Juodsnukytė ir pakvietė apsilankyti parodoje „Pakviesk lietuvių kalbą rankomis“.

Muziejaus šeimininkų ir svečių manymu, pamoka pavyko ir yra gražus Lietuvių kalbos dienų akcentas.

Nuotraukos:
Ievos Bucevičiūtės ir Martyno Urbaičio

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos