Matematikai amžiaus cenzas neegzistuoja

Matematikai amžiaus cenzas neegzistuoja

Paskutinę rudens dieną, lapkričio 30-tąją, į Prienų ,,Žiburio“ gimnaziją sugužėjo jaunieji matematikai iš 10–ties mokyklų. Matematikus pasveikino gimnazijos direktorė Irma Kačinauskienė, matematikos mokytojos Aldona Ūsienė, Zina Dobilienė, kurios organizavo šį renginį, bei Prienų švietimo pagalbos tarnybos vyriausioji specialistė Oksana Radzvilavičienė. Be abejo, nuotaiką praskaidrino gimnazijos choro atliekamos dainos. Rimtai nusiteikę jaunieji matematikai dvi su puse valandos sprendė sunkiai įkandamus uždavinius, tačiau po sunkaus darbo turėjo galimybę pasiklausyti VGTU Matematinio modeliavimo katedros lektoriaus Aido Balčiūno paskaitos ,,Kaip plinta „juodoji“ mirtis“. Po paskaitos pakalbintas Aidas Balčiūnas teigė, jog matematika yra vienas iš svarbiausių mokslų – beveik visų mokslų atramos taškas. Jis visiems jauniesiems matematikams nuoširdžiai palinkėjo sėkmės atrandant savo gyvenimo kelią.
Po paskaitos vyko apdovanojimų ceremonija, kuriai praūžus mano dėmesį patraukė pirmosios vietos laimėtojas devintų klasių kategorijoje – Radvilas Rumšas iš KTU Vaižganto progimnazijos. Šis laimėtojas stebino ne tik savo matematiniais įgūdžiais, bet ir amžiumi – jis buvo septintokas. Pakalbėjusi su septintoku sužinojau, kad jis taip pat buvo nustebintas savo laimėjimo, labai savimi didžiavosi. Šiam septintokui didelės motyvacijos domėtis matematika nereikia. Anot jo, pati matematika yra motyvacija.
Šių metų matematikos konkursas ,,Žiburys“ buvo išskirtinis, kadangi jis skirtas 100–tajam gimnazijos jubiliejui paminėti. Norėdama daugiau sužinoti apie šių metų konkursą, pakalbinau vieną iš Jaunųjų matematikų konkurso ,,Žiburys“ organizatorių – matematikos mokytoją Aldoną Ūsienę. Paklausta, kuo šių metų konkursas išsiskyrė iš visų kitų, matematikos mokytoja atsakė, kad įprastinį ritmą paįvairino Matematikos savaitė, į kurią įsijungė ir Vilniaus Gedimino technikos universitetas. Taip pat mokytoja Aldona Ūsienė užsiminė, kad kol mokiniai stropiai sprendė uždavinius, ji, kaip viena iš autorių, savo kolegoms pristatė naują ,,Matematika tempus“ vadovėlį 11 klasei, o vėliau paskaitą mokytojams tęsė VGTU Stojančiųjų ir informavimo centro direktorė Valerija Bernotienė, kuri supažindino su VGTU studijų galimybėmis ir mokomųjų dalykų tęstinumu universitete bei pristatė bendradarbiavimo galimybes. Kalbėdama apie Jaunųjų matematikų konkurso ,,Žiburys“ dalyvius, mokytoja labai džiaugėsi jaunais ir guviais protais bei linkėjo jiems pasirinkti teisingą gyvenimo kelią. Kaip vieną iš gyvenimo kelio pasirinkimų ji siūlė inžinerines specialybes, kurias pasirinkę Jūs, mielieji matematikai, tikrai neprašausite, nes visuomet lengvai rasite darbą. Taip pat visos metodinės grupės vardu, dėkojo rėmėjams: UAB ,,Wilara“ (bičių produkcija ir įranga iš viso pasaulio) direktoriui Gediminui ir Danutei Olsevičiams, individualiosios įmonės ,,Mobilieji telefonai ir jų priedai“ savininkui Andriui Juškevičiui, UAB ,,Prienų
kompiuteriai“ direktoriui Dariui Kuliešai, Prienų švietimo pagalbos tarnybai, Prienų ,,Žiburio“ gimnazijos administracijai, Vilniaus Gedimino technikos universitetui.
Džiaugiamės už visus jaunuosius matematikus ir tikimės sulaukti Jūsų ir kitais metais!

Eglė Zujūtė
Miglės Kazlauskaitės nuotraukos

Fotogalerija

Lietuvos jaunųjų matematikų konkurso „Žiburys“, įvykusio lapkričio 30–ąją, nugalėtojai

I vieta

  • Radvilas Rumšas, KTU Vaižganto progimnazija, 7 kl. (mokyt. Danutė Domskienė);
  • Marija Duchovskytė, Kauno r. Babtų gimnazija, 10 kl. (mokyt. Marija Danutė Dulskienė);
  • Justinas Janušas, Kaišiadorių Algirdo Brazausko gimnazija, 11 kl. (mokyt. Roma Greičiūtė);
  • Paulius Pluta, Kauno „Saulės“ gimnazija, 12 kl. (mokyt. Rita Jonaitienė).

II vieta

  • Martynas Gusas, Prienų „Žiburio“ gimnazija, 9 kl. (mokyt. Aldona Ūsienė);
  • Nojus Petkevičius, Kauno „Saulės“ gimnazija, 10 kl. (mokyt. Ilona Knyzelienė);
  • Austėja Zaleckytė, Kauno r. Babtų gimnazija, 11 kl. (mokyt. Marija Danutė Dulskienė);
  • Tautvydas Juknevičius , Kauno r. Babtų gimnazija, 12 kl. (mokyt. Saulius Dagys).

III vieta

  • Linas Kučinskas, Prienų r. Veiverių Tomo Žilinsko gimnazija, 9 kl. (mokyt. Aurelija Jakutė);
  • Ugnė Orinaitė, Prienų „Žiburio“ gimnazija 10 kl. (mokyt. Aušra Menkevičienė);
  • Tauras Gaulia, Kauno r. Raudondvario gimnazija, 11 kl. (mokyt. Lina Meškauskienė);
  • Domantas Sabaliauskas, Kaišiadorių Algirdo Brazausko gimnazija, 12 kl. (mokyt. Roma Greičiūtė).

IV vieta

  • Tomas Gofmanas, Kaišiadorių Algirdo Brazausko gimnazija, 9 kl. (mokyt. Sandra Kavaliauskienė);
  • Airida Vaikšnytė, Prienų „Žiburio“ gimnazija 10 kl. (mokyt. Aušra Menkevičienė);
  • Ieva Lidikauskaitė, Kauno „Saulės“ gimnazija, 11 kl. (mokyt. Rita Vaivadienė);
  • Gabija Gavronskytė, Kauno J. Grušo meno gimnazija, 11 kl. (mokyt. Odeta Stanevičienė);
  • Ignas Deividonas, Kauno J. Grušo meno gimnazija, 12 kl. (mokyt. Ieva Mackevičienė);
  • Ignas Marčiukaitis, Prienų „Žiburio“ gimnazija 12 kl. (mokyt. Aušra Menkevičienė).
Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos