„Makaronų tiltai“ 2024

  • Paskelbė : Mindaugas Račaitis
  • Paskelbta: 2024-03-26
  • Kategorija: Konkursai

„Žiburio“ gimnazija, kartu su kitomis Prienų miesto ir rajono mokyklomis, yra nusimačiusi ir vykdo Lietuvos „Tūkstantmečio mokyklų“ STEAM pažangos plane numatytas veiklas. Vieną iš tokių veiklų padėjo organizuoti ir išpildyti ilgamečiai gimnazijos partneriai, Vilniaus TECH (Statybos valdymo ir nekilnojamojo turto katedra) bei šio universiteto dėstytojas doc. dr. Gintautas Ambrasas. Šiuo metu šalyje vykdomas nacionalinio moksleivių čempionato „Makaronų tiltai“ atrankos etapas. Paskirtuose įvairių miestų centruose vyksta atrankiniai konkursai.

Kovo 20 dieną, jau III kartą mūsų rajone konkursas vyko „Žiburio“ gimnazijoje. Iš anksto užsiregistravo ir renginyje dalyvavo 10 Prienų rajono komandų, sudarytų  iš 4 mokinių: 4 „Žiburio“, 3 „Ąžuolo“ bei po vieną  „Revuonos“, Balbieriškio, Veiverių mokyklų ir  viena Birštono gimnazijos komanda.

Mokiniai per valandą turėjo tik iš spagečių makaronų ir plastilino sukonstruoti 42 cm ilgio tiltą (atitinkantį ir daugiau parametrų). Reikšmingų patarimų davė dėstytojas, pristatęs įvairias tiltų statybos technologijas. Konkurso kulminacija – bandymai, kokį svorį išlaikys kiekvienas sukonstruotas tiltas.

Nugalėtojais tapusių „Žiburio“ gimnazijos komandos narių tiltas išlaikė net 4,1 kg, 2 vietos laimėtojų (kitos „Žiburio“ gimnazijos komandos) – 4,05 kg bei 3 vietos laimėtojų („Revuonos“ pagrindinės mokyklos) – 3,5 kg. Tokį pat svorį atlaikė ir Birštono mokyklos tiltas, tačiau jis buvo sunkesnis ir pagal taisykles komanda liko 4 vietoje.

Sveikiname laimėtojus - Beną Žurauską, Paulių Radžiūną, Augustą  Mitrulevičių ir Kasparą Valavičių. Jie kurie dalyvaus baigiamajame renginyje Vilniuje su iš anksto pasigamintu tiltu ir varžysis dėl nugalėtojų prizų. Dėkojame visiems dalyviams, puikiai praleidusiems laiką bei pagilinusiems savo STEAM gebėjimus.

Informatikos mokytojas Ž. Tautvydas ir fizikos mokytojas V. Petraška

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos